En uke er gått siden hjemkomst og høyskolens krav og fag har innhentet meg med stor fart. Det virker som at alle fagene strammer grepet og tvinger oss i eksamensmodus. Bra at noen tar ansvar, sier nå jeg! :)
Samlingen i norsk var virkelig givende, temaet lesestrategier og leseforståelse er viktige temaer å jobbe med. Dette fikk jeg også erfare i Spania, derfor likte jeg spesielt artikkelen om å "la det bli eventyr å lese lærebøker." Her har vi som studenter og framtidige lærere mye å hente, tenk om vi klarte å trollbinde elevene på samme måte som ved skjønnlitteratur og lignende? Mulighetene ligger der, med det krever engasjement og trening. Jeg blir litt fristet til å rope: "JAAA", til mer drama i lærerutdanningen! Gi oss i alle fall 15 studiepoeng. Gjør oss trygge på å levendegjøre lærestoffet, fristilt fra læreverk og kjedelige rutiner. La oss gi elevene noe mer enn starten "det var en gang....", hvorfor ikke gå så langt at de hører "og så levde de lykkelig i alle sine dager."? Jeg har uansett mer enn nok å skrive om fram til 23. desember, når siste oppgaven skal inn.
DKL-studiet gav meg flere grå hår under praksis, det viser egentlig hvor avhengig en er av nett og digitale plattformer. Samtidig så viser det at ikke all programvare og plattformer nødvendigvis trives ilag eller snakker godt sammen. Det blir litt som å dyrke ulike grønnsaker i drivhus med varierende vannings- og lysforhold. Eller som å bruke Google oversetter når en skal føre en seriøs samtale. Til neste praksis vil jeg gi et velmenende råd: Vent til praksisen er over, den er for dyrebar og kort til at vi som studenter ikke kan få vie elever og øvingsskole vår fulle oppmerksomhet!
 |
Praksis er praksis! |
Matstudiets kjøttsamling gikk jeg glipp av, men som ivrig og engasjert student hadde jeg "fått til gards" en lammeside allerede i september. Denne har nå levd sitt liv, eller rettere sagt sitt hinsidige liv i to deler, en til tørk og en i lake. Det blir spennende å la lakedelen forenige seg med sin halvtørkede bror i en vindfull bygning på Hessa. Alt dette arbeidet skal dokumenteres gjennom bilder og tekst, men det er en ufattelig inspirerende og lærerik utfordring dette studiet byr på. Om jeg kan by på selvprodusert ribbe til jul gjenstår å se, uansett har jeg lært mye.
 |
Lag sjøl, så vet du hva du spiser. |
 |
Utgangspunktet er bra, hva det blir gjenstår å se. |
 |
En klubbe til å banke fisk eller kjøtt, fra mormors kjøkken. |
 |
Mormors kjevle med riller, perfekt til flatbrødbaking i Volda.
Riktig verktøy er halve jobben. |
Denne helgen blir det samling i Volda med tema korn og bakst. Jeg har vært på gamle tomter og fått lånt meg både kjevle med spor og det som ellers kreves. Det er kjekt å kunne bruke redskap som min bestemor brukte for kanskje hundre år siden. Det setter studiet inn i et perspektiv der tiden har visket ut mange tradisjoner og erfaringer. En bør nok oftere stille seg spørsmål om hvordan hverdagen og livet var når disse redskapene og produktene ble brukt. Ofte tenker en at dette kan jeg finne ut senere, men plutselig er de som kan formidle kulturen borte og dermed forsvinner traderingen inn i bøker og bilder. Det blir ikke det samme som å få levendegjort tradisjonene av de som opplevde det.
Ellers er dagene fylt med studievalg til neste år og planlegging av Vampkonsert på lørdag. Studievalgene er rimelig klare, det må bli spes.ped eller skolerettet samfunnsfag. Når det gjelder Vampkonserten har jeg bare en bønn, og den er rettet mot Fjord1: Våg ikke å tukle med fergesambandet Solavågen-Festøy på lørdag, om dere er usikker, sett inn ekstramannskap og ekstraferge til dere er trygg. Jeg skal ikke tilbringe ettermiddagen på Festøy fergekai, jeg skal tilbringe den sammen med min kjære i selskap med Vamp og KORK!
 |
"Det e svart november, havet knuse mot strand.." |
Med ønske om en god helg!
Kommentarer
Legg inn en kommentar